30. 11. 2009

Oko za oko

Oko za oko, zub za zub. Dnes jsem si opět při sledování pořadu Střepiny vzpomněl na toto přísloví. Jedna z reportáží informovala o následujícím případu.

Chlap se soudním zákazem řízení si po dvou vodkách a čtyřech pivech sedl za volant auta bez technického osvědčení. Po několika kilometrech zezadu srazil dvě děti a jejich otce, kteří jeli na kolech po krajnici jedné vesnické silničky. Otec a syn byli vážně zraněni. Malá dcerka kolizi s opilým řidičem bohužel nepřežila.Opilý řidič, který tento čin spáchal již jako jednou trestaný za řízení v opilosti byl odsouzen na 3 roky odnětí svobody.

3 roky odnětí svobody. Když se bude dobře chovat tak je za dva roky venku. Znovu venku a znovu schopen se napít sednout za volant a zabít. To je spravedlnost? Ne to není spravedlnost to je výsměch všem, kterým tento kriminálník vzal milovanou bytost. Je tento opilý řidič vrah? Ano podle mě je. Zabil se zbraní v ruce? Dle mého názoru ano. Proč je tedy dělán rozdíl mezi zločincem, který zabil střelnou zbraní a zločincem, který zabil za volantem? Stejně vědomně jako první pachatel zmáčkl spoušť tak ten druhý usedl za volant.

Pokud bych měl já být ten kdo rozhodne o trestu pro takového řidiče bez ohledu na současné zákony tak moje rozhodnutí by bylo jasné. Postavit ho ke zdi a střelit do hlavy. Výstrahu od společnosti již dostal ve formě zákazu řízení. Vědomě sedl za volant, pak tudíž i vědomě zabil. Zabil dítě a proto zaslouží, aby mu bylo oplaceno stejnou mincí. Kde kdo řekne, že přeháním a že by jsme se tím vrátili do středověku. Ano vrátili, ale společnost musí jasně ukázat, že s podobnými činy nebude mít slitování, žádné slitování, aby potenciálním pachatelům ukázala jak skončí. Za poslední rok zabili opilí řidiči bezmála 300 lidí. 300 lidí, kteří mnoha dalším chybí, 300 lidí kteří si nezasloužili zemřít rukou opilého řidiče.

Nikdo jsem nesedl za volant pokud jsem před tím pil a jsem na to pyšný. Takové ty řeči, po jednom pivě přece ty dva bloky domů už dojedu neuznávám. Každý kdo opilý sedne za volant je pro mě potenciální vrah.

Vyzývám všechny kdo mají na věc podobný názor, ukažme, že s vrahy nikdo nebude mít žádné slitování a kdokoliv se setkáte s někým kdo se chystá opilý usednout za volant, tak mu v tom zabraňte. Verbálně, fyzicky, tím, že zavoláte policii, ale nedovolte, aby to potenciálně odnesli další neviní lidé.